Jeugdboeken

Welke Peter Smit ben ik?

Iedereen kent wel iemand die Peter Smit heet. Er is een Peter Smit die kampioen kickboksen is. Er is een Peter Smit die bij de krant werkt. Er is een Peter Smit die kunstschilder is. Er is een Peter Smit die directeur is van een groot kantoor. En er is een Peter Smit die bij iedereen om de hoek woont. Die Peters Smit ben ik dus allemaal niet. Ik ben de Peter Smit die boeken schrijft.


Pas verschenen boeken:
Deze boeken van mij verschenen in de jaren 2002 en 2003

DE NACHTKAPPER
Kapper Knap knipt knap, dat zegt iedereen in het dorpje Kaalheide. Dan krijgt kapper Knap een knecht. Die knecht knipt al snel nog knapper dan kapper Knap knipt! Het hele dorp praat erover. Kapper Knap wordt er jaloers van en ontslaat zijn knecht. Dan gebeuren er vreemde dingen…

De Nachtkapper, Uitgeverij Zwijsen. Voor 7 tot 9 jaar. (bestel direct via Internet...)

DIMPY GAAT NAAR DINTELMOND
Roos gaat met haar tante Trui op vakantie naar Frankrijk. Bij het windsurfen wordt tante Trui door een storm ver op zee geblazen. Ze wordt gered door een dolfijn, Dimpy. Roos wordt vriendjes met die dolfijn. Dan krijgt tante Trui op een avond telefoon. Ze moeten meteen naar huis terug. Roos kan niet eens afscheid van Dimpy nemen.

Dimpy gaat naar Dintelmond, Uitgeverij Zwijsen. Voor 7 tot 9 jaar. (bestel direct via Internet)

HET GEHEIM VAN LODI
Branda leeft in een tijd toen er in Nederland nog geen huizen en wegen waren. Ze helpt haar vader en haar tantes bij het vangen van vissen uit de rivier. Het water van die rivier komt als het regent en stormt steeds hoger te staan, en bijna verdwijnt de hut van Branda’s familie in de golven. Dan krijgen ze opeens vreemd bezoek. Het is Lodi, een meisje dat een groot geheim met zich meedraagt.

Het Geheim van Lodi, Uitgeverij Zwijsen. Voor 10 – 12 jaar.  (bestel direct via Internet)

STEFAN EN HET STERRENTEAM
Stefan is de kleinste van de klas. In het voetbalteam van de school staat hij altijd reserve. Als het elftal een keer met 6-0 achter staat loopt de spits kwaad weg en mag Stefan invallen. Als hij het veld op komt begint iedereen te lachen. Maar aan het eind van de wedstrijd lacht niemand meer om Stefan. En bij de volgende wedstrijd staat hij in de basis! (bestel direct via Internet)

TIPS EN TRUCS VAN DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON
Een boek waarin alles staat dat je moet weten als je met een bootje gaat varen. Zoals veel voorkomende vissen, seinvlaggen, vaarregels en nog veel meer. Lees ook over sterke verhalen, beroemde schepen en beruchte zeerovers. En weet je waarom elke schipper een spuitbus met slagroom aan boord moet hebben?

Tips en Trucs van de schippers van de Kameleon. Uitgeverij Rubinstein, 10 jaar en ouder. (bestel direct via Internet)

HET 1000 VRAGEN QUIZBOEK
Duizend quizvragen voor de liefhebbers van Lotto Weekend Miljonairs, Met het Mes op Tafel en Per Seconde Wijzer. Wie deze vragen allemaal weet gaat beslist door naar de volgende ronde. Na elke vijf vragen volgt een grappige anekdote, om even lachend op adem te komen.

1000 Quizvragen Boek, Uitgeverij House of Books. 14 jaar en ouder. (bestel direct via Internet)

NATIONAAL SPREEKBEURTENBOEK
Een boek met twintig hoofdstukken waar je spreekbeurten van kunt maken. Over Roald Dahl, Walt Disney en Michelangelo. Over paarden, dolfijnen, katten en olifanten. Over de Zeven Wereldwonderen, buitenaardse wezens en de ontdekking van de chocolade. Weet je hoe bijzonder het is dat water bij nul graden bevriest? In dit boek lees je het!

Nationaal Spreekbeurtenboek, Uitgeverij House of Books. 11 jaar en ouder.


Welke
boeken schreef Peter Smit nog meer?  

DE NACHTBOERDERIJ. Het is een verhaal over een boer die geen geld meer heeft. Hij moet zijn weiland verkopen. Maar waar moet hij nu zijn koeien laten grazen? Zijn oude buurman weet gelukkig raad. Hij zorgt ervoor dat de koeien vleugels krijgen. Zo kunnen ze lekker rondjes vliegen. De kinderen van de boer mogen op hun rug zitten. Op een avond horen ze hoe het komt dat hun vader zijn weiland moest verkopen. Het is een gemene streek van de bankdirecteur. Ze gaan proberen om het weiland terug te krijgen…  
De Nachtboerderij is niet meer in de winkel te koop. Het is nog wel in de bibliotheek. Leeftijd: 10 – 12 jaar.  
DE KATTENMANTEL. Piet is zijn kat kwijt. Hij wordt ongerust en klimt ’s nachts uit bed om te gaan zoeken. Met hulp van buurman Dekens vindt hij zijn kat terug. Die zit opgesloten in een oude schuur. En voor de deur van die schuur zitten drie boeven. Ze vangen katten om er een dure bontjas van te maken. Ze krijgen ook buurman Dekens te pakken. Lukt het Piet om de katten en zijn buurman te bevrijden?  
De Kattenmantel is niet meer in de winkel te koop. Het is nog wel in de bibliotheek. Leeftijd: 9 – 12 jaar.  
JAN JANSE WELTEVREE. Vierhonderd jaar geleden was De Beemster een groot meer. Een paar rijke mensen uit Amsterdam willen het droogmaken. De vissers die rond het meer wonen vinden dat geen goed idee. Jan Janse Weltevree is een jonge visser. Als hij de plannen probeert te dwarsbomen wordt hij gevangen genomen. Bijna breekt er opstand uit. Jan wordt weer vrijgelaten, en krijgt werk op een groot schip dat verre reizen maakt.
Jan Janse Weltevree is niet meer in de winkel te koop. Het is nog wel in de bibliotheek. 
Leeftijd: 11 – 14 jaar.  

DE JACHT IN DE WALVISBAAI. Jan Janse Weltevree werkt op een schip dat naar de Poolzee vaart. Ze gaan op walvisjacht, maar eigenlijk weet niemand hoe je een walvis moet vangen. Het gaat dan ook een paar keer goed mis. De kapitein geeft Jan daarvan de schuld. Jan wordt voor straf op een griezelig eiland gezet. Op een aangespoelde boomstronk peddelt hij ’s nachts naar het schip terug en verstopt zich in het ruim. Terug in Amsterdam komt Jan tevoorschijn. De matrozen zijn blij, maar de wrede kapitein krijgt de schrik van zijn leven.
De Jacht in de Walvisbaai is in de winkel te koop. Leeftijd 9 – 12 jaar. (bestel direct via Internet)  

IN HANDEN VAN PIRATEN. Jan Janse Weltevree vaart naar Afrika om zout te halen. Onderweg wordt het schip gekaapt. Klaas Kompaan uit Oostzaan is de vrolijkste zeerover die ooit heeft bestaan. Jan en Klaas Kompaan worden vrienden. Als een groepje zeerovers Klaas Kompaan wil beroven vliegen de kogels in het rond. Jan en Klaas moeten eerst vluchten, maar later winnen ze de strijd. Dan komt Klaas Kompaan een paar oude bekenden tegen…
In Handen van Piraten is in de winkel te koop. Leeftijd 9 – 12 jaar.  (bestel direct via Internet)

DE LEVENDE KANONSKOGEL. Jan Janse Weltevree ontmoet de uitvinder Abraham Speekman. Die maakt een kanon, waarmee hij Jan door de lucht schiet. Ze verdienen veel geld op de kermis. Wel worden de schietproeven steeds gevaarlijker. Ook merkt Jan dat Speekman al het geld voor zichzelf houdt. Na een angstige droom besluit hij om met de proeven te stoppen. Als Speekman zichzelf door de lucht schiet, blijkt dat Jan groot gelijk had.
De Levende Kanonskogel is in de winkel te koop. Leeftijd: 9 – 12 jaar.  (bestel direct via Internet)

DE WRAAK VAN PIET HEIN. Piet Hein werkt als roeislaaf op een Spaans galjoen. Kapitein Benevides maakt hem het leven zuur. Twintig jaar later krijgt Piet Hein eindelijk de kans om wraak te nemen. Hij is dan kapitein van een klein groepje schepen en vaart bij de evenaar. Aan de horizon ziet hij de vlaggen van de Spaanse zilvervloot. De schepen zijn zwaar geladen met goud en zilver. En op het grootste schip is kapitein Benevides de baas!
De Wraak van Piet Hein is in de winkel te koop. Leeftijd 9 – 12 jaar.  (bestel direct via Internet)

DE TOCHT VAN DE ALBATROS. Sandra steekt met een oude veerpont een baai over. Midden op het water slaat opeens de motor af. Langzaam drijft de veerpont naar de oceaan. Als het begint te stormen, wordt het spannend. Gelukkig blijft de veerpont drijven. Na een paar dagen komt er een eiland in zicht. En dan wordt het pas echt spannend.
De Tocht van de Albatros is in de winkel te koop. Leeftijd 9 – 12 jaar.  

AVONTUUR IN DE NACHT. Roos gaat bij haar tante logeren. Die tante woont vlakbij de dierentuin. In haar bed hoort Roos de leeuwen brullen. Dan wordt het langzaam stil. Tot Roos schuifelende voetstappen hoort. De geluiden komen langzaam dichterbij. Voor het raam van haar slaapkamer stoppen de geluiden. En wordt er zachtjes op het raam getikt…
Avontuur in de Nacht is in de winkel te koop. Leeftijd 7 - 9 jaar.